Medborgardialog
Det finns ett stort uppsving för medborgardialog i Sverige – jag tror vi förstått att medborgarna behöver bli mer involverade i lokalsamhället. Hur denna dialog skall gå till är en lite knepigare fråga. Vi gör så gott vi kan, men trots det kan det gå lite fel. Jag tror det finns två huvudanledningar till det: (1). dels att vi inte har tänkt igenom i tillräcklig hög grad den potential som finns i medborgardialog, och dels (2). att vi inte riktigt förstått vad dialog egentligen betyder och vad den kräver av oss själva. En effektiv dialog förutsätter inte bara en metod, utan ett synsätt som möjliggör att alla parter upplever det som en dialog. Ju närmare vi får till en dialog ju bättre resultat får vi och desto roligare och mer inspirerade blir vi.
Jag delar här in medborgardialog i fem nivåer för att förtydliga olikheter i attityd och tankesätt kring dialoger och hoppas det hjälper dig i din egen förståelse:




Användbara länkar
Medborgardialog Sveriges Kommuners och Landstings (SKL) sida om medborgardialog – mycket information.
DialogGuiden En praktisk guide om hur man kan planera en medborgardialog, om metoder och information om pågående dialoger.
Den största utmaningen är nog bristen på tilltro – tilltron hos medborgarna (samt företagarna och föreningarna) att kommunen verkligen är intresserad av att engagera sig i en långsiktig dialog, och tilltron inom kommunen att medborgarna etc. är villiga att ge efter på sina särintressen för att bidra till kommunen i sin helhet. Det största ansvaret för att överbrygga den eventuella misstron ligger hos kommunen, eftersom det ligger i dess uppdrag att tjäna medborgarnas gemensamma intressen. Men bestämmer vi oss för att det är så vi vill arbeta bör vi försöka ha ambitionen att dialogen ligger på nivå tre eller fyra – annars kan den bli kontra-produktiv. Så vi behöver tänka till först, och tänka långsiktigt.